Serniczki z sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne, owocowe, aksamitne...po prostu deser idealny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
    1 tabliczka białej czekolady
    400 g serka homogenizowanego waniliowego
    400 g ciasteczek typu Oreo
    400 g truskawek
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    sok z połowy cytryny
    4 listki żelatyny
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Serniczki z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka pokruszyć na drobniutkie kawałeczki i wsypać do szklanek, delikatnie ubić (5 - 6 szklaneczek).
  • 2. Serek homogenizowany wymieszać z jogurtem greckim. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do masy jogurtowej. Liski żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć po 3 minutach i rozpuścić w 100 ml bardzo ciepłej, lecz nie wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy jogurtowo-czekoladowej. Masę rozlać do szklaneczek.
  • 3. Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić truskawki na małe kawałki. Umieścić w garnku wraz z cukrem i gotować kilka minut do zmiękczenia truskawek, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, gotować 2 minuty i zdjąć z ognia. Sos truskawkowy rozdzielić na masę jogurtowo-czekoladową, znajdującą się w szklaneczkach. Deser schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę.

Porady

Nie odcinaj szypułek truskawek przed ich umyciem, aby owoce zbytnio nie nasiąkły wodą i nie straciły swej słodyczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować