pyszne, owocowe, aksamitne...po prostu deser idealny!
1 godz. 30 min
Składniki:
200 g jogurtu greckiego
1 tabliczka białej czekolady
400 g serka homogenizowanego waniliowego
400 g ciasteczek typu Oreo
400 g truskawek
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z połowy cytryny
4 listki żelatyny
100 ml wody
Serniczki z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka pokruszyć na drobniutkie kawałeczki i wsypać do szklanek, delikatnie ubić (5 - 6 szklaneczek).
2.Serek homogenizowany wymieszać z jogurtem greckim. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do masy jogurtowej. Liski żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć po 3 minutach i rozpuścić w 100 ml bardzo ciepłej, lecz nie wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy jogurtowo-czekoladowej. Masę rozlać do szklaneczek.
3.Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić truskawki na małe kawałki. Umieścić w garnku wraz z cukrem i gotować kilka minut do zmiękczenia truskawek, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, gotować 2 minuty i zdjąć z ognia. Sos truskawkowy rozdzielić na masę jogurtowo-czekoladową, znajdującą się w szklaneczkach. Deser schłodzić w lodówce przez min 1 godzinę.
Porady
Nie odcinaj szypułek truskawek przed ich umyciem, aby owoce zbytnio nie nasiąkły wodą i nie straciły swej słodyczy.
Komentarze