Trifle z truskawkami, galaretką i śmietanką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wariacja na temat popularnego deseru :-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 ml mleka
    4 cukry waniliowe
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanka cukru
    250 g serka mascaropne
    300 ml śmietany kremówki
    400 g truskawek
    500 ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    kilkanaście biszkopcików
    100 ml dowolnego likieru do nasączenia biszkopcików

Trifle z truskawkami, galaretką i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru wanilinowego, cukru i mąki ziemniaczanej ugotować budyń domowym sposobem. Można go zastąpić budyniem z paczki, ale dodać nieco mniej mleka aby budyń był gęsty.
    Dobrze ostudzony budyń wymieszać z serkiem mascarpone.
  • 2. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Truskawki pokroić na małe kawałki i połowę z nich porozdzielać na dno szklanek ( ok 5-6 szklanek). Owoce zalać przygotowaną wcześniej galaretką truskawkową.
  • 3. Na owoce w galaretce umieścić nasączone w likierze biszkopciki. Na biszkopcikach umieścić pozostałe truskawki.
  • 4. Na truskawki umieścić krem budyniowy. Na kremie budyniowym zrobić ozdobny kleks z ubitej śmietany kremówki. Na kremówce umieścić połówki truskawek.

Porady

Śmietana przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Komentarze

Podobne przepisy