Naleśnikowy torcik śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzać małą patelnię do naleśników, od czasu do czasu przecierać ją papierowym ręcznikiem nasączonym olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek.
Smażyć cienkie naleśniki z przygotowanego ciasta. Na torcik zużyć około 15 naleśników, resztę można zużyć do ozdoby.
2.krem:
200 ml śmietany kremówki podgrzać, lecz nie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wrzucić połamaną białą czekoladę i odczekać 1 minutę. Mieszać do czasu roztopienia czekolady. Garnuszek schłodzić (najlepiej na całą noc).
Pozostałą kremówkę i schłodzoną śmietankę z czekoladą umieścić w misce i ubić na sztywno. Serek mascarpone rozmieszać łyżką i dodawać po trochu masy czekoladowo-śmietankowej, delikatnie mieszając.
3.torcik:
naleśniki smarować przygotowanym kremem czekoladowo-śmietankowym, od czasu do czasu przekładać dżemem truskawkowym (np co piąty naleśnik). Wierzch torciku udekorować pozostałymi naleśnikami, ulubionymi owocami, bitą śmietaną czy cukrem pudrem.
Smacznego!
Porady
Przed ubiciem kremówki dobrze jest aby była ona mocno schłodzona.
Komentarze