Malinowo-czekoladowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

nie ma nic lepszego niż połączenie czekolady i świeżych owoców !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    120 ml oleju rzepakowego lub roztopionego masła
    140 ml jogurtu naturalnego
    150 g cukru
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    14 malin
    2 kubeczki kremówki 36%
    3 tabliczki czekolady (mleczna, gorzka itp)

Malinowo-czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. składniki suche czyli mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao - umieścić w jednym naczyniu. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre czyli jogurt, olej/masło, jajka. Składniki mokre ubić przez kilka chwil mikserem do połączenia, następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką energicznie.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozdzielić na ok 14 papilotek i wstawić do piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • 3. Najlepiej dzień wcześniej przygotować krem. Czekolady rozpuścić w kremówce, podgrzewając ją, ale nie doprowadzać do wrzenia. Schować do lodówki na minimum 12 godzin. Po 12 godzinach ubić kremówkę i wymieszać ją z masą czekoladowo-śmietanową.Masę umieścić w rękawie cukierniczym i tworzyć ozdobne kleksy na babeczkach. Na każdej babeczce umieścić malinkę.

Porady

Śmietana przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy