Malinowo-czekoladowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.składniki suche czyli mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao - umieścić w jednym naczyniu. W drugim naczyniu umieścić składniki mokre czyli jogurt, olej/masło, jajka. Składniki mokre ubić przez kilka chwil mikserem do połączenia, następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką energicznie.
2.Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ciasto rozdzielić na ok 14 papilotek i wstawić do piekarnika na 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
3.Najlepiej dzień wcześniej przygotować krem. Czekolady rozpuścić w kremówce, podgrzewając ją, ale nie doprowadzać do wrzenia. Schować do lodówki na minimum 12 godzin. Po 12 godzinach ubić kremówkę i wymieszać ją z masą czekoladowo-śmietanową.Masę umieścić w rękawie cukierniczym i tworzyć ozdobne kleksy na babeczkach. Na każdej babeczce umieścić malinkę.
Porady
Śmietana przed ubiciem powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Komentarze