Omleciki jogurtowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

puszyste omleciki i aksamitny krem jogurtowy z dodatkiem świeżych truskawek

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jaja
    2 łyżki maki pszennej
    1 łyżka kartoflanki
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru

    200 g jogurtu greckiego
    200 ml śmietany kremówki
    3-4 łyżki cukru pudru
    4 truskawki
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Omlet

Omleciki jogurtowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszysta masę, przesiać mąkę, kartoflankę i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką. na papierze do pieczenia narysować 4 okręgi o średnicy około 10 cm i w te miejsca wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 10 minut w 180 stopniach Celsjusza w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika od razu oderwać papier do pieczenia i złożyć omleciki na pół i tak pozostawić do wystygnięcia.
  • 2. Ubić kremówkę, dodać cukier puder. Do jogurtu dodawać po łyżce ubitej śmietany i dokładnie i delikatnie wymieszać po dodaniu każdej porcji. Krem wyłożyć do środka omlecików.
  • 3. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Omleciki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Śmietana kremówka powinna być przed ubiciem bardzo dobrze schłodzona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować