125 g ciasteczek Neo (Oreo)
25 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
na masę:
250 g twarogu na sernik
100 g mascarpone
40 g cukru brązowego
50 g czekolady mlecznej, rozpuszczonej i ostudzonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
25 ml śmietanki 30%
100 g masła orzechowego ( można dać więcej np. ok. 150 g)
2 duże jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Serniczki z masłem orzechowym i czekoladową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rozdrabniaczu, rozgnieść ciasteczka. Dodać do nich ostudzone masło i wymieszać. Rozłożyć do foremek silikonowych i przygnieść ręką aby dobrze przyległy do spodu foremki. Na wierzchu rozlać po1 łyżeczce czekolady mlecznej.
W misce wymieszać twaróg na sernik, mascarpone oraz masło orzechowe do ich wymieszania. Dalej dodać cukier, ekstrakt oraz mąkę i ubić. Dodać śmietankę i sok z cytryny a na końcu jajka. Nie miksować za długo by zbytnio nie napowietrzyć masy.
Masę rozłożyć do foremek na przygotowane wcześniej spody i wstawić do nagrzanego do 150 C piekarnika na 30 minut.
Komentarze