Sernik z masłem orzechowym i czekoladową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynam od przygotowania spodu. Ciasteczka kruszę. Roztapiam masło z czekoladą i dodaję do ciastek, masą wylepiam dno tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piekę ciasteczkowy spód przez 10 minut w 160 stopniach.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ukręcam ze stewią, powoli dodaję twaróg i ucieram do połączenia się składników. Następnie dodaję śmietankę, proszek budyniowy i masło orzechowe, dokładnie łączę całość. Ubijam białka na sztywno,ze szczyptą soli, delikatnie dodaję do ciasta. Mieszam całość ostrożnie, i wylewam masę sernikową na podpieczony spód. Piekę sernik przez 65 minut w 180 stopniach-na spodzie piekarnika kładę naczynie żaroodporne z wodą, dzięki czemu sernik nie pęka i nie jest suchy po upieczeniu. Do wystudzenia trzymam ciasto w piekarniku,przy lekko uchylnych drzwiczkach.
2.Szykuję polewę. Podgrzewam śmietankę, dodaję posiekaną czekoladę i masło, energicznie mieszam, tak by czekolada i masło się roztopiły. Polewą smaruję ciasto, wstawiam do lodówki.
Sernik najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy ma idealną konsystencję.
Komentarze