Serniczki w czekoladowych skorupkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania czekoladowych skorupek, ponieważ potrzebują trochę czasu i muszą dobrze zastygnąć.
Całe jajka owijamy folią aluminiową, a następnie folią spożywczą tworząc jak najbardziej gładką powierzchnie i jak najlepiej przylegającą do jajka.
Malujemy je za pomocą kuchennego pędzelka roztopioną czekoladą do połowy oczywiście wzdłuż. Powtarzamy czynność kilka razy żeby skorupka była dość gruba. Odstawiamy do całkowitego stwardnienia. Ja swoje jajka ustawiałam na szklankach tak żeby nie dotykać czekoladą.
Po ostygnięciu delikatnie zdejmujemy z jajek.
2.W tym czasie możemy przygotować nadzienie:
Laskę wanili przekrajamy wzdłuż na pół i wybieramy ziarna. Przekładamy ziarenka do rondelka i zalewamy śmietaną gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut. Pod koniec dosypujemy cukier do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
3.
Żelatynę zalewamy 1/4 szkl ciepłej wody i mieszamy żeby się rozpuściła i napęczniała. Dodajemy gdy trochę ostygnie do smietany i mieszamy dodając jogurt.
4.Masą napełniamy przygotowane skorupki i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Potem lepiej nie trzymać ich w lodówce bo nasiąkną za mocno wilgocią.
Przyozdabiamy morelą, żeby wyglądała jak żółtko.
Komentarze