Jako że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami. Nad serniczkami rozkwita kwiat zrobiony z galaretki - przepiękna ozdoba,
3 godz.
Składniki:
o przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy:
masa sernikowa:
300 g twarogu
1 małe opakowanie serka homogenizowanego
1 galaretka o smaku jagodowym Winiary
1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone)
2-3 łyżeczki cukru
galaretka przeźroczysta:
2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru
Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki.
Galaretka przeźroczysta: Wodę smakową zagotować z cukrem dodać żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i wlać do kolejnych 6 pojemniczków, (bardzo efektownie galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Kwiaty: żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody, wystudzić dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.
Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze płatki czerwone a listki zielone.
Komentarze