Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki

4.5 (199 ocen)

  • 3 godz.

Jako że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami. Nad serniczkami rozkwita kwiat zrobiony z galaretki - przepiękna ozdoba,

  • 3 godz.

Składniki:

  • o przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy:

    masa sernikowa:
    300 g twarogu
    1 małe opakowanie serka homogenizowanego
    1 galaretka o smaku jagodowym Winiary
    1 szklanka jagód lub borówek (świeże lub mrożone)
    2-3 łyżeczki cukru

    galaretka przeźroczysta:
    2 szklanki wody smakowej niegazowanej, brzoskwiniowej lub cytrynowej
    3 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka cukru

    kwiaty:
    1/2 szklanki śmietany 30% (może być też zwykłe mleko)
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    barwniki spożywcze: żółte, czerwone, zielone.

    Ponadto potrzebujemy: strzykawkę i igłę o średniej grubości, 12 pojemniczków np. po jogurtach lub pastellach do smarowania pieczywa.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczki jagodzianki z kwiatem z galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa sernikowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i ostudzić. Twaróg, serek, cukier i jagody zmiksować dodać zimną galaretkę i wylać do 6 foremek. Wstawić do lodówki.


    Galaretka przeźroczysta: Wodę smakową zagotować z cukrem dodać żelatynę (nie gotować), dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny i wlać do kolejnych 6 pojemniczków, (bardzo efektownie galaretka ta wygląda w pojemnikach półkulistych). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


    Kwiaty: żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach wrzącej wody, wystudzić dodać do śmietany wraz z cukrem. Masę podzielić na 3 części i do każdej dodać inny kolor barwnika.
    Wyjąć przeźroczyste galaretki z lodówki nabrać żółty kolor masy do strzykawki, nakłuć galaretkę centralnie na środku i delikatnie wstrzyknąć masę wyjmując powoli strzykawkę. Następne wstrzyknięcia muszą wyglądać w ten sposób, że nakłuwamy ciągle w okolicach środka ale pod coraz większym kątem. Środek kwiatka może być żółty, dalsze płatki czerwone a listki zielone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować