Serniczek wielkanocny (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski i wymieszać ze śmietaną i cukrem waniliowym. W garnku gotujemy mleko. Powstałą masę jajeczną wylewamy cienkim strumieniem na gotujące się mleko. Wytrąci się serek, chwilę gotujemy aż serek będzie miał zwartą konsystencję. Twarożek wylewamy na sitko i studzimy. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru pudru na puch. Dodawać po łyżce ostudzonego twarożku. Powstałą masę serową podzielić na dwie części. Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, wymieszać. Brzoskwinie pokroić w duże kawałki, migdały sparzyć wrzątkiem obrać ze skóry, rodzynki również sparzyć, orzechy laskowe można uprażyć na suchej patelni. Do dwóch twarożków dodać w równej ilości bakalie i brzoskwinie, wymieszać. Na dno tortownicy wykładamy masę kakaową schładzamy w lodówce przez 20 minut, następnie wykładamy masę jasną. Wstawiamy do lodówki. 2 galaretki agrestowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody doprowadzić do tężenia i wylać na sernik. Schłodzić w lodówce
Porady
Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi według uznania;)
Komentarze