Kremowa konsystencja - wprost idealny dla tych, którzy uwielbiają czekoladę.
Warstwa z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, pokryte aksamitną polewą - niebo w gębie!!!
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 kg sera z wiaderka
200 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
200 g białej czekolady
50 g cukru pudru
4 łyżki żelatyny
400 ml śmietanki 30%
POLEWA:
100 g śmietanki 30%
100 g czekoaldy gorzkiej
1 łyżeczka masła
Serniczek potrójnie czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmiksować, podzielić na 3 równe części.
Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej /białą na mniejszej mocy palnika/.
Czekolady przestudzić.
Wystudzone czekolady połączyć z masą serwową, tworząc w ten sposób trzy oddzielne smaki. Każdy dokładnie wymieszać.
Do masy z gorzką czekoladą dodać cukier puder, dokładnie zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Rozgrzać w mikrofalówce. Podzielić na równe 3 części. Z jednej z nich odebrać 2 łyżeczki żelatyny i dołożyć do pozostałych dwóch. /Mniejsza ilość żelatyny jest przeznaczona do masy z gorzką czekoladą./
Spód tortownicy 19 cm wyłożyć herbatnikami czekoladowymi.
Do każdej porcji żelatyny dodać po 2 łyżki masy czekoladowej i dokłądnie rozmieszać, po czym wlać ją do reszty masy serowej.
Gdy masy serowe zaczną za szybko tężeć można je podgrzać w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubić na sztywno, podzielic na 3 częśći i połączyć z masami czekoladowymi.
Na herbatniki wyłożyć masę serową z gorzką czekoladą, pozostawić do stężenia.
Na stężałą masę wyłożyć ser z mleczną czekoladą i na wierzch z białą. Schłodzić.
Śmietankę podgrzać, dodać masło i kostki czekolady. Rozpuścić i przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Udekorować wedle uznania.
Komentarze