Serniczek potrójnie czekoladowy bez pieczenia

2.8 (10 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Kremowa konsystencja - wprost idealny dla tych, którzy uwielbiają czekoladę.
Warstwa z gorzkiej, mlecznej i białej czekolady, pokryte aksamitną polewą - niebo w gębie!!!

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
    200 g gorzkiej czekolady
    200 g mlecznej czekolady
    200 g białej czekolady
    50 g cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    400 ml śmietanki 30%


    POLEWA:

    100 g śmietanki 30%
    100 g czekoaldy gorzkiej
    1 łyżeczka masła


    PONADTO:

    kakaowe herbatniki
Wystaw ocenę:

2.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Serniczek potrójnie czekoladowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmiksować, podzielić na 3 równe części.
    Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej /białą na mniejszej mocy palnika/.
    Czekolady przestudzić.
    Wystudzone czekolady połączyć z masą serwową, tworząc w ten sposób trzy oddzielne smaki. Każdy dokładnie wymieszać.
    Do masy z gorzką czekoladą dodać cukier puder, dokładnie zmiksować.
    Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić do napęcznienia. Rozgrzać w mikrofalówce. Podzielić na równe 3 części. Z jednej z nich odebrać 2 łyżeczki żelatyny i dołożyć do pozostałych dwóch. /Mniejsza ilość żelatyny jest przeznaczona do masy z gorzką czekoladą./
    Spód tortownicy 19 cm wyłożyć herbatnikami czekoladowymi.
    Do każdej porcji żelatyny dodać po 2 łyżki masy czekoladowej i dokłądnie rozmieszać, po czym wlać ją do reszty masy serowej.
    Gdy masy serowe zaczną za szybko tężeć można je podgrzać w kąpieli wodnej.
    Śmietankę ubić na sztywno, podzielic na 3 częśći i połączyć z masami czekoladowymi.
    Na herbatniki wyłożyć masę serową z gorzką czekoladą, pozostawić do stężenia.
    Na stężałą masę wyłożyć ser z mleczną czekoladą i na wierzch z białą. Schłodzić.
    Śmietankę podgrzać, dodać masło i kostki czekolady. Rozpuścić i przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Udekorować wedle uznania.


    INSPIRACJA: slodkiefantazje.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować