Nikt chyba nie wyobraża sobie włączenia dodatkowo piekarnika, gdy na dworze (jak i w domu) temperatura przekracza 35 stopni. Jedynym wyjściem jest poratowanie się przepisami na ciasta, które nie wymagają pieczenia.
60 min
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
•1 galaretka o smaku malinowym Dr. Oetker
•1 galaretka o smaku brzoskwiniowym Dr. Oetker
•1 galaretka o smaku kiwi Dr. Oetker
•1 galaretka o smaku owoce leśne Dr. Oetker
•500 g jogurtu typu greckiego
Tęczowy serniczek z galaretek i jogurtu (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy uszczelniamy folią aluminiową (można nawet podwójną warstwą jeśli nie jesteście pewni co do szczelności tortownicy). Spód tortownicy wykładamy biszkoptami i wkładamy jeszcze pustą tortownicę do lodówki. Galaretkę malinową, brzoskwiniową oraz kiwi rozpuszczamy osobnych naczyniach w 300 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
2.Jogurt dzielimy na 3 części. Każdą część jogurtu dodajemy do ostudzonych galaretek i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pierwszą do lodówki wkładamy masę zieloną i czekamy, aż lekko zgęstnieje. Następnie przelewamy ja do zimnej tortownicy, a do lodówki wkładamy masę pomarańczową. Gdy masa zielona stężeje wylewamy pomarańczową galaretkę, a do lodówki wkładamy naczynie z masą malinową. Wylewamy ją gdy masa pomarańczowa stężeje. Całość wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
3.Galaretkę o smaku owoce leśne Dr. Oetker rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy zacznie tężej wylewamy ją na masy jogurtowe. Ciasto wstawiamy na kolejne 2-3 godz do lodówki.
Komentarze