- 500 g serka twarogowego sernikowego,
- ok. 400 g śmietany 36%,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 2-4 łyżki cukru,
- ok. 190 g ciasteczka oreo,
- ok. 50 g masła,
- ok. 300 g malin
Serniczek oreo z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka oreo odklejamy i nożem zdejmujemy krem (przyda się na potem). Suche ciasteczka przekładamy do blendera, blendujemy na piasek. Masło topimy. Dodajemy do ciasteczek. Mieszamy. Na dno tortownicy ok. 20cm wykładam papier do pieczenia. Wysypuję ciasteczka, ugniatam. Wkładam do lodówki. Śmietanę obijam na cukrem (lepiej mniej, a potem dodać więcej, bo ciasteczka i krem z ciasteczek jest słodki). Dodajemy ser, mieszamy wszystko razem z pozostałym kremem ze środków ciasteczek. Żelatynę zalewam zimną wodą do przykrycia. Czekamy aż napęcznieje. Następnie podgrzewam do stopienia się. Dodaję do niej trochę masy serowej, następnie więcej masy, mieszam i dodaję do masy serowej. Mieszam. Na zastygnięty spód ciasteczkowy wykładam ser, pomiędzy jeszcze wkładam pogniecione ciasteczka. Możemy także dodać do środka maliny (ja dodałam tylko na wierzch). Na wierzch ozdabiam malinami, ciasteczkami, wkładamy do lodówki (najlepiej na noc). Na drugi dzień łatwiej jest kroić taki serniczek.
Komentarze