Serduszka korzenne z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne ciasteczka korzenne, wypełnione ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Są doskonałą przekąską energetyczną, wspaniale komponują się z popołudniową kawką oraz świetnie wpływają na nasze trawienie :)

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    - 1 szklanka mąki pszennej typ 650
    - 1 szklanka cukru trzcinowego
    - 120 g masła
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - ziarenka z laski wanilii
    - 1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g)
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 czubata łyżeczka kakao
    - 3 łyżki siemienia lnianego
    - 5 łyżek ziaren słonecznika
    DODATKI (do posmarowania ciastek):
    - 1 białko
    - cukier puder (z cukru trzcinowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serduszka korzenne z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do miski przesiewamy obie mąki oraz dodajemy ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
  • 2 2. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • 3 3. Jajko i żółtko ubijamy mikserem wraz z cukrem trzcinowym oraz dodatkiem ziarenek wanilii.

    Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich kawałki pokrojonego masła i dalej ubijamy wszystko przy pomocy miksera.
  • 4 4. Powstałą masę dodajemy do suchych składników w misce i wyrabiamy ciasto.

    Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
  • 5 5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

    Uformowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy nich roztrzepanym białkiem, wymieszanym z cukrem pudrem (dzięki temu ciasteczka nabiorą połysku).
  • 6 6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

    Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości.
  • 7 7. Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować