Serduszka korzenne z ziarnami

  • wyświetlono: 469 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Propozycja na bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne ciasteczka korzenne, wypełnione ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Są doskonałą przekąską energetyczną, wspaniale komponują się z popołudniową kawką oraz świetnie wpływają na nasze trawienie :)

Kasia Futka
  • 30min

Składniki

CIASTO:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka z laski wanilii
- 1 opakowanie przyprawy korzennej (20 g)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 5 łyżek ziaren słonecznika
DODATKI (do posmarowania ciastek):
- 1 białko
- cukier puder (z cukru trzcinowego)

Sposób przygotowania przepisu:

Serduszka korzenne z ziarnami

  • 11. Do miski przesiewamy obie mąki oraz dodajemy ziarna słonecznika i siemienia lnianego.
  • 22. Następnie dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
  • 33. Jajko i żółtko ubijamy mikserem wraz z cukrem trzcinowym oraz dodatkiem ziarenek wanilii.

    Gdy oba składniki dobrze się połączą, dodajemy do nich kawałki pokrojonego masła i dalej ubijamy wszystko przy pomocy miksera.
  • 44. Powstałą masę dodajemy do suchych składników w misce i wyrabiamy ciasto.

    Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażalnika.
  • 55. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciasteczka za pomocą foremki.

    Uformowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy nich roztrzepanym białkiem, wymieszanym z cukrem pudrem (dzięki temu ciasteczka nabiorą połysku).
  • 66. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

    Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości.
  • 77. Ciasteczka przechowujemy w puszce z kawałkami suszonych jabłek i lasek cynamonu. Dzięki temu ciasteczka nabiorą jeszcze lepszego aromatu i idealnej miękkości.

    Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasteczka korzenneciasteczka z ziarnamiSerduszka korzenne z ziarnamiserduszka korzenneciasteczka ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Komentarze

Podobne przepisy

galaretki serduszka

Dodane przez: joanna30

Mini serduszka z galaretki

w sumie to żaden przepis a raczej...

Torcik z serduszkami

Dodane przez: Agnieszka Rec

Torcik z serduszkami Martynki

Na prośbę córeczki wymyśliłam dla...

image-04ott4y

Dodane przez: Alex M

Porzeczkowy deser z serduszkiem

Pyszny słodki krem przełożony kwaśną...

Korzenne lody z dynią

Dodane przez: Skotka

Korzenne lody z dynią

Jesienny dar natury - dynię, wykorzystuję...

KORZENNE KAKI z PATELNI

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

KORZENNE KAKI z PATELNI

Pyszny deser na ciepło, cudownie...

serduszka

Dodane przez: Jaga85

Serduszka

Serduszka polecam upiec dla ukochanej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE