Serce dla ukochanej osoby

0 (0 ocen)

proste ciacho ale jakie pyszne

Składniki:



  • Biszkopt:
    5 jajek ( M )
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szk cukru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 op kremu karpatka
    2 szk mleka 3,2%
    200 g miękkiego masła
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    cukier puder do posypania ciasta

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Serce dla ukochanej osoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z obydwoma cukrami. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć a następnie przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. Wszystko wymieszać ale delikatnie. Tortownicę w kształcie serca ( 26 x 24 cm ) wysmarować na dnie masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut a potem wyjąć biszkopt z formy, wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Połowę mleka zagotować w garnku a drugą połowę wymieszać z mieszanką kremu na karpatkę. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając chwilę gotować aż masa zgęstnieje. Masę wystudzić. Do miski włożyć masło, chwilę je miksować mikserem a potem nadal miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu i mieszać aż masa będzie gładka.
  • 3. Biszkopty można nasączyć dowolnym płynem ( u mnie herbata owocowa ). Pierwszy placek ułożyć na talerzu, rozsmarować krem i przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin aby się ładnie związało. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem za pomocą wyciętego szablonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować