Tort dla ukochanej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przepis jest prosty, tani i szybki w wykonaniu. Na pewno zaskoczy wybrankę!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto czekoladowe ciemne:
    * 150g czekolady gorzkiej
    * 120g cukru
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * 3 jajka
    * 100g margaryny
    * 100g mąki pszennej
    * 25g mąki ziemniaczanej
    * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto czekoladowe jasne:
    * 150g białej czekolady
    * 120g cukru
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego
    * 3 jajka
    * 100g margaryny
    * 100g mąki pszennej
    * 25g mąki ziemniaczanej
    * 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Lekka masa budyniowa (do środka tortu):
    * 1 budyń czekoladowy (może być również waniliowy lub śmietankowy)
    * 500ml mleka
    * 4 listki żelatyny ( = 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
    * 200g słodkiej śmietany 30- 36%
    Masa budyniowa (do obłożenia tortu):
    * 2 żółtka
    * 250g masła
    * 1 szklanka mleka (250ml)
    * ½ szklanki cukru (100g)
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
    * trochę kakao
    Dodatkowo:
    * trochę wiórków kokosowych
    *(biszkopt do obłożenia tortu i zrobienia oczu i buzi misia: 3jajka,pół szkl.mąki, 2łyżeczki proszku do pieczenia, łyżka octu, pół szkl.cukru, olejek zapachowy.Wszystko zmiksować i piec w temp.180°C przez 25min. Po wystygnięciu biszkopt pokruszyć do miski).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort dla ukochanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Pozostałe składniki miksować 2min.Na końcu dodać roztopioną (chłodną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
    2.W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
    3.Zetrzeć boki ,wierzch oraz spód. Okruszki złożyć do miski i odstawić.
    4.Ciasto przeciąć na pół tak aby powstały dwa krążki.
    5.Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym krążku zetrzeć boki i spód.W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
    6.Kółka ściąć z jednej strony.
    7.Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
    8.Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta.
    9.Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.Dodawać stopniowo zimny budyń. Dodać kakao.
    10. Tort posmarować częścią masy budyniowej.
    11.Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
    12.Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować nos, posmarować masą budyniową.
    13.Nos i środkową część uszu posypać wiórkami kokosowymi.
    ';

Porady

Każdy krążek ciasta trzeba nasączyć kawą lub alkoholem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować