Tort dla ukochanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotować ciasto czekoladowe ciemne. Czekoladę gorzką połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Pozostałe składniki miksować 2min.Na końcu dodać roztopioną (chłodną) czekoladę. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 180°C. Ciasto po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
2.W ten sam sposób upiec ciasto czekoladowe jasne.
3.Zetrzeć boki ,wierzch oraz spód. Okruszki złożyć do miski i odstawić.
4.Ciasto przeciąć na pół tak aby powstały dwa krążki.
5.Ciasto jasne przeciąć na pół tak, aby powstały dwa krążki. W jednym krążku zetrzeć boki i spód.W drugim krążku wyciąć 6 kółek (średnica ok. 8cm).
6.Kółka ściąć z jednej strony.
7.Przygotować lekką masę budyniową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ciepłego budyniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić mikserem i wmieszać delikatnie do zimnego budyniu.
8.Jeden krążek ciasta czekoladowego ciemnego ułożyć na paterze. Wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć krążkiem jasnego ciasta, wyłożyć resztę masy i przykryć drugim krążkiem ciemnego ciasta.
9.Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając. Chwilkę gotować, aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę.Dodawać stopniowo zimny budyń. Dodać kakao.
10. Tort posmarować częścią masy budyniowej.
11.Po trzy kółka przeznaczone na uszy przełożyć i posmarować w koło masą budyniową. Uszy przykleić do tortu.
12.Trochę pokruszonych resztek jasnego ciasta z jednej miski zagnieść z częścią masy budyniowej. Uformować nos, posmarować masą budyniową.
13.Nos i środkową część uszu posypać wiórkami kokosowymi.
';
Porady
Każdy krążek ciasta trzeba nasączyć kawą lub alkoholem.
Komentarze