Serbskie kiflice

0 (0 ocen)

Zainspirowały mnie innym sposobem wykonania ciasta drożdżowego i.....podbiły podniebienie.Idealne-bardzo polecam.

Składniki:

  • Zaczyn
    40 g świeżych drożdży
    50 ml wody
    50 ml mleka
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli

    Ciasto

    800 g mąki
    200 ml wody
    200 ml mleka
    50 ml oleju
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo

    2 łyżki stopionego masła
    1 żółtko
    białko jaja do posmarowania
    mak do posypania
    dżem lub powidła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Serbskie kiflice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serbskie kiflice 1 1. Wszystkie składniki zaczynu włożyć do naczynia o pojemności 1/2 litra (miarka kuchenna ),dobrze wymieszać,przykryć,pozostawić do wyrośnięcia.Ma być 1/2 litra gotowego zaczynu.
    Mąkę przesiać do miski ,dodać resztę składników,dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto-najlepiej mikserem.Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do naolejonej miski ,przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę,uformować kulę i podzielić ją nożem jak tort na 8 kawałków.Z każdego kawałka zrobić kulkę ,którą należy rozwałkować na koło wielkości małego talerzyka (ok. 20 cm ) o grubości 5 mm.Rozwałkowaną kulkę smarujemy stopionym masłem wymieszanym z żółtkiem -1/4 ilości.zostawiając 2 cm od brzegu placek nieposmarowany.
  • Serbskie kiflice 2 2. Na to kładziemy placek rozwałkowany z drugiej kulki -wielkość placka ta sama-i dobrze sklejamy ze sobą.Dzielimy na 8 części .Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę dżemu lub powideł .
  • Serbskie kiflice 3 3. Zwijamy rogaliki zakładając boki do środka.Tak samo postępujemy z pozostałymi kulkami.Mamy zrobić jeszcze 3 podwójne placki, z których uformujemy rogalki.
  • Serbskie kiflice 4 4. Gotowe rogalki układamy na ściereczce.
  • Serbskie kiflice 5 5. Przekładamy na blachę,smarujemy białkiem,posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Gotowe pieczemy w temperaturze 210 C przez 20 minut.

Porady

Można zrobić nadzienie z sera - 150 g sera mieszamy z jajkiem, 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować