Serbskie kiflice - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki zaczynu włożyć do naczynia o pojemności 1/2 litra (miarka kuchenna ),dobrze wymieszać,przykryć,pozostawić do wyrośnięcia.Ma być 1/2 litra gotowego zaczynu.
Mąkę przesiać do miski ,dodać resztę składników,dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto-najlepiej mikserem.Dobrze wyrobione ciasto przełożyć do naolejonej miski ,przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę,uformować kulę i podzielić ją nożem jak tort na 8 kawałków.Z każdego kawałka zrobić kulkę ,którą należy rozwałkować na koło wielkości małego talerzyka (ok. 20 cm ) o grubości 5 mm.Rozwałkowaną kulkę smarujemy stopionym masłem wymieszanym z żółtkiem -1/4 ilości.zostawiając 2 cm od brzegu placek nieposmarowany.
2.Na to kładziemy placek rozwałkowany z drugiej kulki -wielkość placka ta sama-i dobrze sklejamy ze sobą.Dzielimy na 8 części .Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy łyżeczkę dżemu lub powideł .
3.Zwijamy rogaliki zakładając boki do środka.Tak samo postępujemy z pozostałymi kulkami.Mamy zrobić jeszcze 3 podwójne placki, z których uformujemy rogalki.
4.Gotowe rogalki układamy na ściereczce.
5.Przekładamy na blachę,smarujemy białkiem,posypujemy makiem.Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Gotowe pieczemy w temperaturze 210 C przez 20 minut.
Porady
Można zrobić nadzienie z sera - 150 g sera mieszamy z jajkiem, 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką cukru.
Komentarze