Ser z oliwkami i włoskimi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko zagotować w garnku (pojemność 3 l). Do gorącego mleka dać twaróg, gotować ok. 7-10 min., czas od czasu mieszając, do utworzenia serwatki. Odstawić na 10-15 min. Przecedzić przez sito wyścielone gazą.
2.2. Przecedzony twaróg dać z powrotem do garnka. Dodać jajka, masło, sól, pieprz, sodę pogaszoną odrobiną octu. Gotować, cały czas mieszając. Jak zacznie odchodzić od ścianek garnka, dodać pokrojone oliwki i włoskie przyprawy. Parę minut pomieszać, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć do foremki, posmarowanej masłem (u mnie aluminiowa foremka do pasztetów). Przykryć folią. Ostudzić i odstawić do lodówki na noc.
Komentarze