Ser z oliwkami i włoskimi przyprawami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Na pewno ten ser przypadnie do gustu miłośnikom serów.

  • 50 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1,5 litra mleka
    1,5 kg tłustego twarogu domowej roboty
    2 szt. jajka
    2 łyżki masła
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka sody pogaszona octem
    100 g zielonych oliwek bez pestek
    przyprawa do włoskich potraw
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Ser z oliwkami i włoskimi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko zagotować w garnku (pojemność 3 l). Do gorącego mleka dać twaróg, gotować ok. 7-10 min., czas od czasu mieszając, do utworzenia serwatki. Odstawić na 10-15 min. Przecedzić przez sito wyścielone gazą.
  • 2. 2. Przecedzony twaróg dać z powrotem do garnka. Dodać jajka, masło, sól, pieprz, sodę pogaszoną odrobiną octu. Gotować, cały czas mieszając. Jak zacznie odchodzić od ścianek garnka, dodać pokrojone oliwki i włoskie przyprawy. Parę minut pomieszać, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć do foremki, posmarowanej masłem (u mnie aluminiowa foremka do pasztetów). Przykryć folią. Ostudzić i odstawić do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować