Domowy ser topiony, a właściwiej to mieszany, bo przygotowany z tradycyjnego twarogu oraz wegetariańskiego tofu. Ser zrobiony „na bogato” – z dodatkiem warzyw, w tym suszonych pomidorów oraz prażonych orzeszków ziemnych.
1 godz. 25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
250 g twarogu tłustego 8% tłuszczu
200 g tofu naturalnego 8,5% tłuszczu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
150 g rzodkiewek
130 g obranej białej cebuli
80 g selera naciowego
30 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g prażonych orzechów ziemnych
2 łyżki masła
2 żółtka
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Ser topiony z tofu, warzywami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać pokruszony biały ser, sodę i szczyptę soli. Całość rozetrzeć widelcem i pozostawić na 1 – 2 godz., aż składniki zrobią się tzw. „zgliwiałe”.
W rondlu rozpuścić masło, dołożyć drobno pokrojone warzywa - rzodkiewki, cebulę, seler naciowy i pomidory oraz wsypać oregano. Składniki smażyć 10 min, często mieszając. Po tym czasie dodać zgliwiałe sery i, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia.
2.Następnie wsypać orzechy i natkę pietruszki – wymieszać. Dodać żółtka i jeszcze chwilę podgrzewać, energicznie mieszając. Na końcu ser doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i wystudzić.
Komentarze