Ser topiony z tofu, warzywami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy ser topiony, a właściwiej to mieszany, bo przygotowany z tradycyjnego twarogu oraz wegetariańskiego tofu. Ser zrobiony „na bogato” – z dodatkiem warzyw, w tym suszonych pomidorów oraz prażonych orzeszków ziemnych.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego 8% tłuszczu
    200 g tofu naturalnego 8,5% tłuszczu
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli

    150 g rzodkiewek
    130 g obranej białej cebuli
    80 g selera naciowego
    30 g suszonych pomidorów (produkt suszony – nie z zalewy)
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g prażonych orzechów ziemnych
    2 łyżki masła
    2 żółtka
    1 łyżeczka suszonego oregano
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Dodatki Pasty Ser

Ser topiony z tofu, warzywami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser topiony z tofu, warzywami i orzechami 1. Tofu rozdrobnić i przełożyć do miski. Dodać pokruszony biały ser, sodę i szczyptę soli. Całość rozetrzeć widelcem i pozostawić na 1 – 2 godz., aż składniki zrobią się tzw. „zgliwiałe”.
    W rondlu rozpuścić masło, dołożyć drobno pokrojone warzywa - rzodkiewki, cebulę, seler naciowy i pomidory oraz wsypać oregano. Składniki smażyć 10 min, często mieszając. Po tym czasie dodać zgliwiałe sery i, mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia.
  • Ser topiony z tofu, warzywami i orzechami 2. Następnie wsypać orzechy i natkę pietruszki – wymieszać. Dodać żółtka i jeszcze chwilę podgrzewać, energicznie mieszając. Na końcu ser doprawić do smaku solą oraz pieprzem cytrynowym i wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować