Nibynutella z orzechami i chilli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Słodka wariacja na temat domowego sera topionego. Krem z czekolady deserowej z dodatkiem prażonych orzeszków ziemnych oraz pikantna nutą chilli. Niebanalny, a jednocześnie prosty sposób na słodką smarowną manufakturę.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego 8% tłuszczu
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli

    200 g czekolady deserowej 60% kakao
    1/3 szklanki mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego (32 g)
    4 – 5 łyżeczek cukru
    ½ - 1 płaska łyżeczka żelatyny wieprzowej
    spora szczypta chilli w proszku

    1 kopiasta szklanka prażonych orzechów ziemnych
    1 kopiasta łyżka masła
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nibynutella z orzechami i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nibynutella z orzechami i chilli 1. Twaróg pokruszyć i przełożyć do miski, wsypać sodę oraz sól. Całość rozetrzeć widelcem i pozostawić na 1 – 2 godz., aż ser zrobi się tzw. „zgliwiały”.
    Czekoladę połamać i przełożyć do garnka. Wsypać oba rodzaje cukru i chilli oraz wlać mleko. Składniki podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Do ciepłej, płynnej masy wsypać żelatynę i, mieszając, nadal podgrzewać, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i uzyskają jednolitą konsystencję.
  • Nibynutella z orzechami i chilli 2. Do rondla przełożyć masło i zgliwiały ser. Składniki podgrzewać, stale mieszając, do rozpuszczenia.
    Następnie dodać upłynnioną czekoladę z dodatkami oraz wsypać orzechy – wymieszać. Dołożyć żółtka, energicznie wymieszać składniki, po czym jeszcze chwilę podgrzewać, stale mieszając. Masę wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować