Gdy wykona się samemu wysokoprzetworzone produkty ogólnie dostępne na sklepowych półkach, wiadomo z czego i jakim sposobem są zrobione. Wyrób domowy jest o wiele zdrowszy i niejednokrotnie znacznie smaczniejszy.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g twarogu tłustego 9% tłuszczu
2 łyżki masła
2 jajka
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
2 łyżeczki kminku całego – uprażonego w suchym rondelku
½ łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
papryka ostra mielona do smaku
Domowy ser topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg pokruszyć do kamionkowego naczynia, wsypać sodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Naczynie przykryć pokrywą z dziurkami, podziurkowanym papierem lub ściereczką i pozostawić na 3 – 5 dni w ciepłym miejscu, by ser zgliwiał. Codziennie 1 – 2 razy twaróg wymieszać drewnianą łyżką. Następnie zgliwiały ser smażyć 10 min na maśle. Zestawić z palnika, wbić jajka i energicznie wymieszać. Dołożyć kminek, koperek i przyprawy do smaku – ponownie wymieszać. Ser wystudzić, od czasu do czasu mieszając, po czym włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze