Domowy ser topiony

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gdy wykona się samemu wysokoprzetworzone produkty ogólnie dostępne na sklepowych półkach, wiadomo z czego i jakim sposobem są zrobione. Wyrób domowy jest o wiele zdrowszy i niejednokrotnie znacznie smaczniejszy.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g twarogu tłustego 9% tłuszczu
    2 łyżki masła
    2 jajka
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
    2 łyżeczki kminku całego – uprażonego w suchym rondelku
    ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    sól do smaku
    papryka ostra mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowy ser topiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy ser topiony 1. Twaróg pokruszyć do kamionkowego naczynia, wsypać sodę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Naczynie przykryć pokrywą z dziurkami, podziurkowanym papierem lub ściereczką i pozostawić na 3 – 5 dni w ciepłym miejscu, by ser zgliwiał. Codziennie 1 – 2 razy twaróg wymieszać drewnianą łyżką. Następnie zgliwiały ser smażyć 10 min na maśle. Zestawić z palnika, wbić jajka i energicznie wymieszać. Dołożyć kminek, koperek i przyprawy do smaku – ponownie wymieszać. Ser wystudzić, od czasu do czasu mieszając, po czym włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować