Ser koryciński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzałam mleko do 37-38 C, można dodać chlorek wapnia, i podpuszczkę rozpuszczoną w
wodzie (według zleceń producenta).
Ja dodałam tak jak wyżej w składnikach czyli rozpuściłam 1/3 grama w 15 ml letniej wody.
Skrzep powstaje po kilkunastu minutach.
Pocięłam go na ziarna jak najmniejszej wielkości i odcedziłam na durszlaku wyłożonym chustą pod którym jest garnek aby serwatkę odzyskać.
Po kilkunastu minutach staram się zawartość durszlaka odwrócić aby uformował się serek w ładnym
kształcie dysku.
Nie dodaję żadnej śmietanki czy jogurtu bakterie z mleka wystarczają.
Następnego dnia kąpiel w solance, czas zależy od własnego smaku i upodobań, ja trzymałam ok 3,5-4 h.w solance 4 łyżki soli na 500 ml wody.
Komentarze