Ser Koryciński

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

To jest najlepszy ser jaki można zrobić w domowym zaciszu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • GRUPA GłóWNA:
    - mleko niepasteryzowane prosto od krowy ale nie UHT: 4 litry
    - podpuszczka: 0.33 grama
    - woda: 15 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Ser koryciński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etapy powstawania sera Korycińskiego 1. Podgrzałam mleko do 37-38 C, można dodać chlorek wapnia, i podpuszczkę rozpuszczoną w
    wodzie (według zleceń producenta).
    Ja dodałam tak jak wyżej w składnikach czyli rozpuściłam 1/3 grama w 15 ml letniej wody.
    Skrzep powstaje po kilkunastu minutach.
    Pocięłam go na ziarna jak najmniejszej wielkości i odcedziłam na durszlaku wyłożonym chustą pod którym jest garnek aby serwatkę odzyskać.
    Po kilkunastu minutach staram się zawartość durszlaka odwrócić aby uformował się serek w ładnym
    kształcie dysku.
    Nie dodaję żadnej śmietanki czy jogurtu bakterie z mleka wystarczają.
    Następnego dnia kąpiel w solance, czas zależy od własnego smaku i upodobań, ja trzymałam ok 3,5-4 h.w solance 4 łyżki soli na 500 ml wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (2 ocen)

ser smażony

To może cię zainteresować