Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

  • wyświetlono: 136 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ser koryciński to lokalny ser podpuszczkowy, tradycyjnie wyrabiany w gminie Korycin, na Podlasiu. Od 2012 roku ma unijny certyfikat „Chronione Odznaczenie Geograficzne”. Jest to prosty ser, który można samodzielnie przygotować w domu. I wcale nie potrzebny jest do tego specjalny sprzęt i wyszukane składniki. Wystarczy dobre mleko, trochę cierpliwości i możemy cieszyć się wspaniałym, domowym serem! Jego smak jest niepowtarzalny- łagodny, delikatny i śmietankowy z lekkim posmakiem soli. Gdy poleżakuje zmienia swoją barwę, staje się nieco twardszy, a smak ewoluuje w kierunku pikantnego. Pojawiają się nutki orzechowe. Prawdziwa eksplozja smaku! Pajda świeżego i chrupiącego chleba, dobre masło, a do tego wspaniały, domowy ser pachnący świeżym czosnkiem niedźwiedzim -brzmi pysznie, prawda?

Logo czarne 800 i 150
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

5 kg mleka niepasteryzowanego *
100 ml naturalnego kefiru z bakteriami bez zagęszczaczy
podpuszczka w ilości podanej przez producenta **
świeże liście czosnku niedźwiedziego

Solanka

1 litr zimnej wody
6 łyżek soli niejodowanej

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy ser koryciński z czosnkiem niedźwiedzim

  • Ser1. W ½ szklanki mleka rozpuszczamy podpuszczkę. Kefir bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Pozostałe mleko podgrzewamy do temperatury 38-40'C cały czas mieszając, aby mleko równomiernie się podgrzewało. Temperatura mleka jest bardzo ważna, gdyż podpuszczka nie zadziała w wyższej temperaturze. Kiedy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy mleko z podpuszczką, kefir i dokładnie mieszamy przez minutę. Garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie powinien utworzyć się skrzep, który kroimy nożem na małe, jednocentymetrowe kawałki. Nóż przy pierwszych cięciach w kratkę trzymamy pionowo, następnie tniemy skrzep ukośnie - tak, by powstały kawałki, a nie słupki.
    Na tym etapie możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi. Odstawiamy na kolejne 30 minut, aby oddzieliła się serwatka. Duże sito, bądź durszlak wykładamy gazą. W tej roli świetnie sprawdza się również nowa, tetrowa pielucha. Na sito przy pomocy łyżki cedzakowej bardzo powoli przenosimy skrzep, odsączając serwatkę. Pozostawiamy tak na około 2-3 godziny. Po tym czasie ser delikatnie przekładamy na drugą stronę i odstawiamy na kolejne 2 godziny. Ser na tym etapie będzie jeszcze miękki. Pozostawiamy go na durszlaku najlepiej na całą noc.
    Na drugi dzień przygotowujemy solankę z wody i soli. Do solanki wkładamy ser i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie ser wyjmujemy z solanki. Pozostawiamy go w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aż ocieknie. Tak przygotowany ser przechowujemy w lodówce bez przykrycia. Ser będzie dojrzewał i z każdym dniem będzie twardszy i lepszy. Wierzch sera będzie nabierał żółtawego koloru.
    Odnośniki

    * użyłam mleka 4%
    ** użyłam 5 kropli podpuszczki
  • 2. Uwagi dodatkowe
    - Mleko UHT (z kartonu) nie nadaje się do przygotowania sera. Jest wyjałowione – bakterie mlekowe działają słabo i mleko nie zsiada się, a zaczyna robić gorzkie
    - kefir powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii. Przy zakupie zwróćcie uwagę czy nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy czy mleka w proszku
    - jeżeli wolicie bardziej słony ser możecie dłużej przytrzymać go w solance
    - z tej porcji otrzymamy 500-600 g sera (wszystko zależy od jakości mleka)
    - na zdjęciu widoczny świeży ser, po wyjęciu z solanki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnek niedźwiedzidomowy ser

Komentarze

Podobne przepisy

Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem

Dodane przez: Mniam1

Pasta jajeczna z serem żółtym i ogórkiem

Pasta z jajek, sera żółtego i ogórków...

Omlet z szynką i serem

Dodane przez: AnetaJ

Omlet z szynką i serem

Omlet to sposób na pyszne i sycące...

Karmelowy żółty ser z papryką

Dodane przez: biodika

Karmelowy żółty ser z papryką

Domowej produkcji żółty ser. Do...

Tosty z serem

Dodane przez: oluś

Tosty z serem

Tosty z serem to bardzo sycące...

Drożdżówki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Drożdżówki z Serem

Uwielbiam wypieki drożdżowe,szczególnie...

Naleśniki z parówkami ,szynką i serem

Dodane przez: Bożena1960

Naleśniki z parówkami, szynką i serem

Polecam dzisiaj smaczne, szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE