Scones - angielskie bułeczki

0 (0 ocen)

  • 10 min

Najszybszy sposób na podwieczorek: słodkie bułeczki- bez użycia drożdży! Pyszne ze słodką śmietanką i ulubionym dżemem.

  • 10 min

Składniki:

  • 60g rodzynek
    225g mąki pszennej
    1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    60g miękkiego masła
    1 duże jajko
    3-4 łyżki mleka, plus więcej do posmarowania
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery

Scones - angielskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek, sodę, sól i masło utrzeć palcami, jak na kruszonkę. Jajko roztrzepać z mlekiem, połączyć z mączną masą i owocami. Ugnieść szybko i sprawnie na gładka masę.
    Rozwałkować(lub uklepać dłońmi) na grubość dwóch centymetrów. Wyciąć foremką(o ostrych brzegach) koła lub nożem podzielić na kwadraty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej posmarować mlekiemi piec w temp. 200'C 12-15 minut, na złoty kolor. Podawać najlepiej jeszcze ciepłe, z dowolnymi dodatkami, do herbaty.

Porady

Ciasta nie należy wyrabiać i zbyt długo ugniatać. Po upieczeniu bułeczki stałyby się twarde i nie wyrosły odpowiednio.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować