Scharlotte Royale

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto niebo w ustach

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rolada:
    składniki na dwie rolady
    - 6 jajek
    - 200 g cukru pudru
    - 100 g maki pszennej
    - łyżka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Biszkopt:
    - 3 jaka
    - 100 g cukru pudru
    - szczypta soli
    - 50 g maki pszennej
    - łyżka proszku do pieczenia

    Dodatki do Rolady:
    - 200 g borówek
    - konfitura wiśniowa
    Masa:
    - 500 g serka mascarpone
    - 250 ml śmietany 36%
    - sok z jednej cytryny
    - 3 łyżki cukru pudru
    - galaretkę wśniową
    - konfiturę wiśniową

    Dodatkowo:
    - folia spożywcza do wyłożenia miski
    - miska z okrągłym dnem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Scharlotte royale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Charlotte Royale 1. Przygotowanie

    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodać cukier puder, na wolnych obrotach dodać żółtka. Mąkę z łyżką proszku do pieczenia stopniowo przesiewać i delikatnie łączyć z masą. Tak przygotowaną masę wylać na okrągłą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.

    Rolada:
    Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno pod koniec ubijania wsypać 200 g cukru pudru następnie, na małych obrotach dodać 6 żółtek. Mąkę z łyżką proszku do pieczenia stopniowo przesiewać i delikatnie łączyć z masą. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 41 x 35 cm (płaska blaszka znajdująca się w każdym piekarniku) i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika na 15 min
    nagrzanego na 180 stopni.
    Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i na ściereczce zawinąć ciasto w kształt rolady i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto nam ostygnie rozwinąć posmarować konfiturą z wiśni i wyłożyć borówkami następnie zwinąć roladę i wstawić do lodówki na minimum godzinę ( im rolada jest dłużej w lodówce tym jest lepsza do krojenia)

    Masa:
    500 g serka mascarpone połączyć z cukrem pudrem i ubita na sztywno śmietana na koniec dodać soku z cytryny.
    Galaretę wiśniową rozpuścić w jednej szklance gorącej wody następnie dodać jedna szklankę konfitury dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia.

    Wnętrze miski wykładamy folią spożywczą. Gdy rolada już będzie schłodzona kroimy ją w centymetrowe plastry i wykładamy na wcześniej przygotowana miskę. Gdy wnętrze miski będziemy mieli wyłożone dodajemy mniejszą cześć masy na dno następnie dodajemy stężona galaretkę, borówki układamy na galaretce następnie resztę masy wylewamy na galaretkę i przykrywamy okrągłym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny (ja zawsze trzymam całą noc wówczas wszystkie składniki dobrze się połączą i jest pyszniejsze ).
    Wykładamy na paterę zdejmujemy miskę, folię i mamy piękne ciasto :)

Porady

Przy komponowaniu całości pamiętaj że, Charlotte musi mieć minimum trzy kolory. Po przygotowaniu musi być dobrze schłodzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować