Scharlotte royale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodać cukier puder, na wolnych obrotach dodać żółtka. Mąkę z łyżką proszku do pieczenia stopniowo przesiewać i delikatnie łączyć z masą. Tak przygotowaną masę wylać na okrągłą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Rolada:
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno pod koniec ubijania wsypać 200 g cukru pudru następnie, na małych obrotach dodać 6 żółtek. Mąkę z łyżką proszku do pieczenia stopniowo przesiewać i delikatnie łączyć z masą. Tak przygotowaną masę wylać na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 41 x 35 cm (płaska blaszka znajdująca się w każdym piekarniku) i równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika na 15 min
nagrzanego na 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i na ściereczce zawinąć ciasto w kształt rolady i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ciasto nam ostygnie rozwinąć posmarować konfiturą z wiśni i wyłożyć borówkami następnie zwinąć roladę i wstawić do lodówki na minimum godzinę ( im rolada jest dłużej w lodówce tym jest lepsza do krojenia)
Masa:
500 g serka mascarpone połączyć z cukrem pudrem i ubita na sztywno śmietana na koniec dodać soku z cytryny.
Galaretę wiśniową rozpuścić w jednej szklance gorącej wody następnie dodać jedna szklankę konfitury dobrze wymieszać i pozostawić do stężenia.
Wnętrze miski wykładamy folią spożywczą. Gdy rolada już będzie schłodzona kroimy ją w centymetrowe plastry i wykładamy na wcześniej przygotowana miskę. Gdy wnętrze miski będziemy mieli wyłożone dodajemy mniejszą cześć masy na dno następnie dodajemy stężona galaretkę, borówki układamy na galaretce następnie resztę masy wylewamy na galaretkę i przykrywamy okrągłym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 2 godziny (ja zawsze trzymam całą noc wówczas wszystkie składniki dobrze się połączą i jest pyszniejsze ).
Wykładamy na paterę zdejmujemy miskę, folię i mamy piękne ciasto :)
Porady
Przy komponowaniu całości pamiętaj że, Charlotte musi mieć minimum trzy kolory. Po przygotowaniu musi być dobrze schłodzone
Komentarze