Schabowy z pieczarkami

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w szkole policealnej, jestem mężatką. Gotuję codziennie, a schabowego z pieczarkami robię przeważnie na niedzielny obiad. Mojemu mężowi to danie bardzo smakuje.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe bez kości
    30 dag pieczarek
    4 plasterki żółtego sera
    szczypiorek
    1 cebula
    1 jajko
    bułka tarta
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Schabowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schabowy z pieczarkami 1. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, posypujemy przyprawą do mięsa, solą i pieprzem, panierujemy i smażymy z obu stron na rumiano.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy na odrobinie tłuszczu z drobno pokrojoną cebulą.
  • 3. Na talerzu układamy usmażone kotlety, a na nich duszone pieczarki z cebulą. Przykrywamy plastrami żółtego sera i na 3 minuty wkładamy do
    kuchenki mikrofalowej lub ciepłego piekarnika. Gdy ser się roztopi, wyjmujemy i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Podajemy
    z ziemniakami purée i surówką lub buraczkami.

Porady

● Pieczarki z cebulą możemy udusić z niewielką ilością śmietany kremówki i doprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi. ● Zamiast żółtym serem kotlety można przykryć cienkimi plastrami sera mozzarella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować