Kotlet schabowy z pieczarkami

4.5 (6 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To świetny pomysł na odmiennego schabowego który jest nadziany w środku pieczarkami. Z wierzchu chrupiący a w środku soczysty i bardzo bardzo pyszny.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 plastrów schabu

    nadzienie pieczarkowe:

    0,5 kg pieczarek
    1 mała cebulka
    sól, pieprz
    ½ łyżeczki tymianku

    dodatkowo:

    10 plasterków sera żółtego

    panierka:

    bułka tarta
    mąka
    2 jajka

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Schabowy

Kotlet schabowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i chwilkę razem podsmażamy a na końcu podprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

    Plastry schabu rozbijamy w miarę cienko, oprószamy je solą i pieprzem. Na środek 5 plastrów ( pozostałe 5 będą do przykrycia ) kładziemy po plasterku sera żółtego a na niego rozkładamy równomiernie przestygnięte pieczarki. Na pieczarki kładziemy znów plasterek sera i przykrywamy plastrem schabu. Boki każdego złożonego kotleta delikatnie wokoło tłuczkiem rozbijamy by się złączyły ze sobą.

    Gotowe nadziane kotlety panierujemy – najpierw obtaczamy w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron a smażąc drugą stronę – zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i przykrywamy na chwilę pokrywką na ok 1-2 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować