Kotlet schabowy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyszczamy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i chwilkę razem podsmażamy a na końcu podprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Plastry schabu rozbijamy w miarę cienko, oprószamy je solą i pieprzem. Na środek 5 plastrów ( pozostałe 5 będą do przykrycia ) kładziemy po plasterku sera żółtego a na niego rozkładamy równomiernie przestygnięte pieczarki. Na pieczarki kładziemy znów plasterek sera i przykrywamy plastrem schabu. Boki każdego złożonego kotleta delikatnie wokoło tłuczkiem rozbijamy by się złączyły ze sobą.
Gotowe nadziane kotlety panierujemy – najpierw obtaczamy w mące, potem w roztrzepanych jajkach a na końcu w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron a smażąc drugą stronę – zmniejszamy nieco ogień pod patelnią i przykrywamy na chwilę pokrywką na ok 1-2 min.
Komentarze