Schab z żurawiną

4.5 (158 ocen)

  • 15 min

Może zdobić świąteczny stół

  • 15 min

Składniki:

  • schab
    żurawina
    sól
    pieprz
    papryka słodka i ostra w proszku
    zioła np. majeranek (lub co kto woli)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Schab z żurawiną 1. Schab umyć, osuszyć. Cienkim, długim nożem zdobić dziury wzdłuż polędwicy. Nadziać dość gęsto żurawiną, posolić, doprawić przyprawami.
    Piec w żaroodpornym naczyniu około 1,5 godziny w temperaturze 170stC podlewając od czasu do czasu sokami które wyciekły z mięsa.
    Można zrobić do tego sos żurawinowy:
    pół szklanki żurawiny dusić w 1 szklance wody, gdy odparuje zmiksować, dodać 2-3 łyżki śmietany, doprawić do smaku.

Porady

Mięso można podawać również jako zimną płytę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować