Schab z karmelizowanymi bananami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata - wymieszać dokładnie 2 łyżki oliwy ,sok z cytryny ,posiekany czosnek, sól, pieprz i listki tymianku.
Mięso rozbić dosyć cienko ,jeżeli schabowe są duże to przeciąć na połowę i włożyć do marynaty.
Teraz gotujemy ryż. Dałem kolorowy ,bo zawiera część ryżu dzikiego. Samego dzikiego nie chcą u mnie jeść, ale w mieszance, tak.
Koryntki, malutkie rodzynki, zalać wrzątkiem.
Uprażyć piniole - nasiona pinii.
Obrane banany pokroić w grubsze plasterki ,po skosie. Posypać obficie przyprawą sumak i karmelizować na patelni z roztopionym masłem wymieszanym z miodem, na dosyć silnym ogniu.
Osączyć rodzynki.
Kotlety obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Do ugotowanego ryżu dodać rodzynki oraz przecedzoną marynatę z patelni. Ryż ułożyć na półmisku ,na nim kotleciki, banany i posypać piniolami.
Smacznego.
Komentarze