Schab w sosie chrzanowym

  • wyświetlono: 1526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 2

Przepyszny i soczysty schab w mocno wyrazistym sosie z dodatkiem młodej marchewki.

DSC_1166
  • 35min

Składniki

4 kotlety schabowe (2 cm)
smalec do smażenia
4 młode marchewki
1 łyżka masła klarowanego
120 g chrzanu ze słoiczka
200 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
szczypiorek
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Schab w sosie chrzanowym

  • 1. W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Zalewamy wodą (600 ml), dodajemy chrzan i zagotowujemy.

    Śmietanę mieszamy z mąką, rozrabiamy z zalewą chrzanową, dodajemy do całości i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek.

    Schab kroimy na kotlety 2 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, z obu stron po 1 min. Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwil

Komentarze

Podobne przepisy

Schab  nadziewany piersia w sosie chrzanowym

Dodane przez: Marcelina

Schab nadziewany piersią w sosie chrzanowym

Ten przepis powstał pod wpływem...

schab1

Dodane przez: paolineczka

Schab duszony w sosie

Ten schab nauczyłam się robic od...

Schab z marchewką w sosie chrzanowym

Dodane przez: Kociołek Iwony

Schab z marchewką w sosie chrzanowym

Mięso jest kruche, a marchewka...

pulpety w sosie chrzanowym

Dodane przez: Marcelina

Pulpety w sosie chrzanowym

Bardzo łatwe i szybkie w nietypowym...

karkówka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Karkówka w sosie chrzanowym

To doskonały obiad dla smakoszy...

Żołądki w sosie chrzanowym.

Dodane przez: Waldek

Żołądki w sosie chrzanowym.

Dzięki szybkowarowi dania z podrobów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE