Sałatka z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
Żołądki opłukać pod zimną wodą,oczyścić z pozostałości błon,następnie sparzyć wrzątkiem,przyprawić solą i pieprzem dałam po 1\4 łyżki soli i pieprzu,dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do lodówki na kilka godz.
Żołądki wrzucić do garnka,zalać rosołem lub wodą i doprowadzić do wrzenia,często zbierając szumy.
Po pół godz.gotowania wrzucić ziele,listek,gotować do miękkości tak żeby żołądki nie były gumowe,w razie konieczności dolać wrzącej wody.
Żołądki odlać z rosołu(rosół można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu),pozostawić do wystygnięcia.
Gdy żołądki się gotują można przygotować pozostałe składniki sałatki.
Jajka ugotować na twardo,gdy ostygną pokroić w drobną kosteczkę,ogórki starłam na specjalnej tarce w słupki(odcisnęłam z nadmiaru soku).
Marchewkę obrać wymyć i zetrzeć na tarce również w słupki,cebulę obrać i wymyć,posiekać w piórka.
Na rozgrzaną patelnie z olejem,wrzucamy cebulę z marchewką i dusimy do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem,pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Zimne żołądki pokroić w cienkie paseczki,
3.wrzucić jajka,ogórki,marchewkę z cebulką,wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku,wrzucić majonez,całość dokładnie wymieszać.
Odstawić do lodówki,żeby smaki się przegryzły.
Komentarze