Sałatka z zielonych pomidorów

4.5 (193 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pamiętamy te smaki...jedna z lepszych, "babcinych" sałatek. Postanowiliśmy ją zrobić bo pomidory nie dojrzały (wiemy, że odstawienie w ciemne miejsce pomoże), a już dawno jej nie jedliśmy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 kg zielonych pomidorów
    12 średniej wielkości cebul
    2 łyżki żółtej gorczycy
    2 łyżki soli
    1 łyżka mielonego pieprzu
    Zalewa:
    2 l wody
    450 ml octu
    400 g cukru
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy na 3 mm plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki a później w piórka. Mieszamy z pomidorami, gorczycą, solą i pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny.
    Zalewę zagotowujemy, dodajemy pomidory i gotujemy 15-20 min. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i na ściereczce ustawiamy do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować