Jedna z najbardziej lubianych przez moje córeczki. Prosta i szybka sałatka na każdą okazję. Doskonale sprawdzi się zarówno na świątecznym stole jak i na wszelkiego rodzaju imprezach.
20 min
Dla 6 osób
Składniki:
• 250g tortellini ze szpinakiem i ricottą
• ok. 300 g szynki konserwowej,
• ok. 150 g sera żółtego,
• mała puszka kukurydzy,
• 3 jajka ugotowane na twardo,
• 3 ogórki kiszone,
• 1 mała cebula,
• majonez ( ok. 2-3 łyżki),
• jogurt naturalny (ok. 1-2 łyżki),
• musztarda (ok. 1 łyżka),
• łyżka posiekanych listków pietruszki,
• sól, pieprz do smaku,
Sałatka z tortellini, szynką konserwowa, jajkiem, ogórkiem kiszonym i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i odrobinę solimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Jajka ścieramy na tarce o małych oczkach. Majonezem łaszczymy z musztardą oraz jogurtem i dodajemy do sałatki. Dodajemy również posiekane listki natki pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Komentarze