Sałatka z rukoli i orzechów pekan

4.5 (170 ocen)

Doskonała w każdym calu! Bardzo elegancka - sprawdzi się na proszonym przyjęciu, czy świątecznej uczcie, ale także i na co dzień, jako pełnowartościowa przekąska. Składniki tej sałatki dobrałam sama - okazało się, że to był strzał w dziesiątkę, bo smakuje wyśmienicie!

Składniki:

  • - 80 g rukoli,
    - duża pomarańcza lub 2 mniejsze,
    - garść orzechów pekan (ok. 40 g),
    - łyżka oleju z pestek dyni (ewentualnie z pestek winogron),
    - łyżka octu balsamicznego.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Przekąski

Sałatka z rukoli i orzechów pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę myjemy, dokładnie osączamy na sicie. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem, odcinamy z niej skórkę i filetujemy - wycinamy z niej zgrabne cząstki.
    Rukolę delikatnie mieszamy z filecikami z pomarańczy i orzechami pekan.
  • 2. Olej z pestek dyni mieszamy z octem balsamicznym.
    Sałatkę rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.

Porady

Orzechy pekan możemy zastąpić taką samą ilością orzechów włoskich. Sałatkę możemy odmienić, dodając do niej, zamiast cząstek pomarańczy kuleczki świeżego granatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować