Sałatka z porów

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka z pora posiada spore grono wielbicieli, do których sama należę. Ta sałatka jest dodatkowo aromatyzowana selerem naciowym, który dodaje fajnego charakteru. Seler konserwowy i pieczarki marynowane również świetnie się czują w tym towarzystwie ,dlatego też się tutaj znalazły.
Sałatka smakuje wyśmienicie z dobrą wędliną czy pieczonym mięsem.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże pory, tylko biała część
    1-2 łodygi selera naciowego - opcjonalnie
    1 mały słoik pieczarek marynowanych
    1 mały słoik selera konserwowego
    1 mała puszka ciecierzycy
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    15 -20 dkg sera żółtego typu ementaler
    5 jajek
    4 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka musztardy ostrej
    1 łyżka musztardy słodkiej
    sól i pieprz z młynka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora myjemy, kroimy, solimy i zostawiamy na 15 minut aby zmiękł.

    Seler naciowy myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

    Na sitku płuczemy ciecierzycę i kukurydzę, zostawiamy do odcieknięcia.

    Selera konserwowego przepłukujemy delikatnie pod bieżącą wodą i zostawiamy również do odcieknięcia.

    Pieczarki kroimy na plasterki lub półplasterki.

    Ser żółty i jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarle o grubych oczkach.

    W misce łączymy majonez z jogurtem i musztardami. Dodajemy odciśniętego pora i resztę składników. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

    Schładzamy w lodówce minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować