sałatka z pomidorów Chilena

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do złudzenia przypomina klasyczną, letnią sałatkę z pomidorów znaną mi od zawsze z domu. Różni się odrobinę sposobem przygotowania pomidorów i doprawienia jednym "tajemnym" składnikiem - kolendrą

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 2 sztuki
    - cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
    - kolendra świeża posiekana: 0.5 pęczka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sół oraz pieprz: 1 szczypta
    - sok wyciśnięty z cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pomidorów chilena - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieram ze skórki ( nie parzę, tylko ostrym nożem wycinam najpierw środek owocu, a następnie obieram jak jabłko). Następnie mieszam pokrojony w "16tki" pomidor, z cebulą i resztą składników. W Chile sałatka ta podwana jest jako przystawka z chlebem lub kawałkiem bułeczki i masłem, oraz jako akompaniamnet do asado, czyli wołowiny lub jagnięciny z rusztu. W moim domu jest to często kolacja- chrupkie pieczywo, oliwa z oliwek, na to sól morska, ta sałatka i ieliszek łagodnego, czerwonego wina np. Merlot z Colchagua.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.43 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z pomidorów

To może cię zainteresować