Do złudzenia przypomina klasyczną, letnią sałatkę z pomidorów znaną mi od zawsze z domu. Różni się odrobinę sposobem przygotowania pomidorów i doprawienia jednym "tajemnym" składnikiem - kolendrą
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- pomidory: 2 sztuki
- cebula pokrojona w piórka: 1 sztuka
- kolendra świeża posiekana: 0.5 pęczka
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sół oraz pieprz: 1 szczypta
- sok wyciśnięty z cytryny: 0.5 sztuki
Sałatka z pomidorów chilena - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory obieram ze skórki ( nie parzę, tylko ostrym nożem wycinam najpierw środek owocu, a następnie obieram jak jabłko). Następnie mieszam pokrojony w "16tki" pomidor, z cebulą i resztą składników. W Chile sałatka ta podwana jest jako przystawka z chlebem lub kawałkiem bułeczki i masłem, oraz jako akompaniamnet do asado, czyli wołowiny lub jagnięciny z rusztu. W moim domu jest to często kolacja- chrupkie pieczywo, oliwa z oliwek, na to sól morska, ta sałatka i ieliszek łagodnego, czerwonego wina np. Merlot z Colchagua.
Komentarze