Sałatka z ozorem wołowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Dziś przygotowałam sałatkę z ozorem wołowym w roli głównej. Niezwykle delikatne mięsko, które uwielbiałam już jako dziecko, bardzo dobrze komponuję się z rożnymi sosami na ciepło i na zimno. Polecam wszystkim, nawet tym, którym wydaję się, że w życiu nie zjedliby coś takiego jak ozór wołowy ;)

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ozór wołowy- około 500g ( waga po ugotowaniu i obraniu), 4 jajka ugotowane na twardo, 2 średnie ogórki, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka groszku, około 100g oliwek zielonych, dwie garście posiekanego koperku, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, sól i pieprz wg smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ozorem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ozór wołowy należy najpierw ugotować do miękkości i obrać ze skory. Można podczas gotowania dodać włoszczyznę i liść laurowy, ale ja gotuję bez żadnych dodatków by nie zmieniać smaku samego ozora. W zależności od wielkości ozór gotuję się przez około 1,5-2g, następnie należy przelać mięso zimną wodą i od razu obrać ze skóry.
    Wracając do sałatki:) Jajka i ogórki obrać, kukurydzę i groszek odcedzić. Ozór, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Przed dodaniem przypraw (soli!) należy pamiętać o tym, że jednym ze składników są słone oliwki, by nie przesolić sałatki. Przed podaniem schłodzić w lodowce przez około 1 godzinę. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować