z małych ośmiornic wyczarowałam sałatkę w stylu śródziemnomorskim, skropioną sporą dawką oliwy z oliwek, z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem czosnku i ostrej papryki.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- spawione małe osmiornice: 0.6 kilograma
- ziemniaki: 4 sztuki
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- czosnek: 4 ząbki
- małe ostre papryczki: 2 sztuki
- sok z cytryn: 2 sztuki
- oliwa z oliwek: 0.67 szklanki
- sól: 1 szczypta
Sałatka z ośmiorniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy sos – obrane ząbki czosnku i papryczki kroimy w plasterki. Do oliwy z oliwek dodajemy czosnek, ostrą paprykę oraz sok z cytryny, mieszamy. Będzie to zarówno nasza marynata do ośmiornic, jak również sos.
2.W 1/3 ilości sosu marynujemy ośmiornice (najlepiej całą noc w lodówce).
3.Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ale uważajmy, żeby ich nie rozgotować – mają być miękkie, ale także sprężyste i zwarte.
4.W garnku zagotowujemy szklankę wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy ośmiornice razem z marynatą. Gotujemy do miękkości około 45 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
5.Ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę
6.W misce łączymy wszystkie składniki sałatki: ugotowane ośmiorniczki, ziemniaki, pozostały sos i posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku, mieszamy i podajemy, najlepiej w temperaturze pokojowej w akompaniamencie dobrze schłodzonego białego, wytrawnego wina. Smacznego!
Komentarze