sałatka z ośmiorniczkami

4.5 (151 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

z małych ośmiornic wyczarowałam sałatkę w stylu śródziemnomorskim, skropioną sporą dawką oliwy z oliwek, z wyraźnie wyczuwalnym dodatkiem czosnku i ostrej papryki.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - spawione małe osmiornice: 0.6 kilograma
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - czosnek: 4 ząbki
    - małe ostre papryczki: 2 sztuki
    - sok z cytryn: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 0.67 szklanki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z ośmiorniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos – obrane ząbki czosnku i papryczki kroimy w plasterki. Do oliwy z oliwek dodajemy czosnek, ostrą paprykę oraz sok z cytryny, mieszamy. Będzie to zarówno nasza marynata do ośmiornic, jak również sos.
  • 2. W 1/3 ilości sosu marynujemy ośmiornice (najlepiej całą noc w lodówce).

  • 3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ale uważajmy, żeby ich nie rozgotować – mają być miękkie, ale także sprężyste i zwarte.
  • 4. W garnku zagotowujemy szklankę wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy ośmiornice razem z marynatą. Gotujemy do miękkości około 45 minut.
    Po ugotowaniu odcedzamy na sitku.
  • 5. Ziemniaki obieramy, kroimy w zgrabną kostkę
  • 6. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki: ugotowane ośmiorniczki, ziemniaki, pozostały sos i posiekaną natkę pietruszki. Solimy do smaku, mieszamy i podajemy, najlepiej w temperaturze pokojowej w akompaniamencie dobrze schłodzonego białego, wytrawnego wina. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować