Sałatka z szynką parmeńską, awokado i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio bardzo często robię sałatki. Dzisiejsza moja propozycja to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z szynką dojrzewającą, awokado, pomidorkami i mozzarellą posypana chrupiącymi migdałami. To doskonały pomysł na kolacje lub nawet lekki obiad. Wszystkie składniki rewelacyjnie ze sobą komponują i uzupełniają się wzajemnie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 100 g sałaty (u mnie mix z rukolą),
    1 średnie, dojrzałe awokado,
    kilka małych pomidorków,
    150 g mozzarelli (u mnie małe kulki),
    100 g szynki dojrzewającej (szynka serrano, szynka parmeńska czy szwarcwaldzka)
    garść płatków migdałowych ( u mnie blanszowane),
    kilka listków bazylii ( opcjonalnie),
    oraz:
    2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z szynką parmeńską, awokado i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę płuczemy. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Awokado myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, kropimy sokiem z cytryny. Kulki mozzarelli odsączamy z wody. Szynkę kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy mieszankę sałat i resztę składników.
    Sałatkę polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy odrobiną papryki i pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować