Penne z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzymać w garnku pod przykryciem.
Pokrojony czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską i smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino i zagotować.
2.Dodać pomidory z puszki (razem z sokiem) i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 5-6 minut.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki (troszkę odłożyć do dekoracji). Na wierzchu ułożyc kawałki mozzarelli i posypać startym na tarce parmezanem. Udekorować pozostała natką pietruszki.
Komentarze