Penne z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską

4.5 (146 ocen)

Fajny, szybki i prosty pomysł na obiad :)

Składniki:

  • 250 g makaronu penne (lub innego, np. farfale)
    2 ząbki czosnku
    opakowanie szynki parmeńskiej (6 plastrów)
    oliwa z oliwek
    1/3 szklanki białego wina
    puszka krojonych pomidorów
    około pół szklanki parmezanu
    garść świeżej natki pietruszki
    kulka mozzarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z pomidorami, mozzarellą i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzymać w garnku pod przykryciem.
    Pokrojony czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać porwaną na kawałeczki szynkę parmeńską i smażyć około 2 minuty. Następnie wlać wino i zagotować.
  • 2. Dodać pomidory z puszki (razem z sokiem) i doprawić solą i pieprzem. Gotować przez około 5-6 minut.
    Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki (troszkę odłożyć do dekoracji). Na wierzchu ułożyc kawałki mozzarelli i posypać startym na tarce parmezanem. Udekorować pozostała natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować