SAŁATKA Z AWOKADO ROSZPONKĄ SZYNKĄ PARMEŃSKĄ MOZZARELLĄ I PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

4.5 (198 ocen)

  • 35 min

Roszponka ma lekko orzechowy smak.Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Awokado często nazywa się owocem alfabetu,ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzajewitamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6.Kwas foliowy chroni przed chorobami serca.Obniża poziom cholesterolu.Jest bardzo kaloryczny.

  • 35 min

Składniki:


  • 1 szt.awokado
    roszponka
    0,5 szt. czerwonej cebuli
    4 szt.suszonych pomidorów
    10 szt.czarnych oliwek
    4 plastry szynki parmeńskiej
    125 g. mozzarelli
    1 łyżka bialego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
    2 kromki bułki na grzanki
    zioła

    Sos do sałatki:

    3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    1 łyżka soku z cytryny lub ocet winny
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka musztardy francuskiej lub dijon
    sól
    pieprz
    ząbek czosnku (opcjonalnie)
    zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Szynki

Sałatka z awokado roszponką szynką parmeńską mozzarellą i prażonymi ziarnami sezamu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czerwona cebula 1. Roszponkę umyłam. Oderwałam końcówki korzeni.
    Do liści dodałam pokrojoną czerwoną cebulę.
  • suszone pomidory 2. Pokroiłam suszone pomidory.
  • oliwki 3. Dorzuciłam pokrojone czarne oliwki.
  • awokado 4. Obrałam miękkie i dojrzałe awokado ze skórki.
    Przekroiłam je na pół i pokroiłam w plasterki.
  • awokado 5. Dodałam do sałatki.
  • szynka parmeńska 6. Plasterki szynki parmeńskiej pokroiłam
    i one również powędrowały do sałatki.
  • mozzarella 7. Wszystkie składniki wymieszałam razem
    z dodaną na koniec mozzarellą.
  • grzanki 8. Kromki bułki pokroiłam w kostkę.
    Podpiekłam je na patelni na złoty kolor.
    Można je posypać ziołami prowansalskimi.
  • sezam 9. Podprażyłam również ziarna białego i czarnego sezamu.
  • sos do sałatki 10. W miseczce wymieszałam wszystkie składniki do sosu.
  • sałatka 11. Polałam nim sałatkę.
    Na wierzch posypałam grzanki i uprażony sezam.
    Smacznego!

Porady

Można użyć innych ulubionych składników.Zamiast szynki np.chrupiący boczek.Sezam można zastąpić prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować