Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym

2 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zaskakująco pyszna sałatka, na którą przepis dostałam od mamy. Znajdziecie w niej świetne połączenie kurczaka gyros ze słodkawą żurawiną i charakterystycznym smakiem selera. Naprawdę warta wypróbowania.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka

    op. przyprawy Gyros

    200 g grubego makaronu np. kolanka ozdobne

    4-5 ogórków konserwowych

    10 dag słonecznika

    15 dag żurawiny

    1 czerwona cebulka

    puszka kukurydzy

    3 łodygi selera naciowego

    3-4 łyżki majonezu

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, pokroić w drobną kostkę. Oprószyć przyprawą i smażyć na rumiano, ostudzić.

    Słonecznik podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Makaron ugotować al dente, ostudzić.

    Ogórki, cebulkę i selera pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku i dodać majonez. Można też dodać pół na pół majonez i gęsty jogurt naturalny.

Porady

Sałatka będzie miała delikatniejszy smak jeśli filety ugotujecie. Kolor zawdzięcza przyprawie gyros ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować