Sałatka z jajkiem i jogurtowym sosem

4.8 (5 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Chrupiąca sałatka z rzodkiewką, świeżym ogórkiem i jajkiem - w sam raz na śniadanko.

  • 15 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 jaj
    1/2 świeżego ogórka
    6 rzodkiewek
    2 garści sałaty roszponki
    1 garść porwanej sałaty lodowej
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
    2 łyżki rzeżuchy


    SOS:

    2 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatka wiosenna

Sałatka z jajkiem i jogurtowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki.
    Ogórka dokładnie umyć, przeciąć wzdłuż. Wydrążyć środek, następnie pokroić.
    Rzodkiewki umyć, odciąć końcówki, pokroić w półplasterki.
    Wszystkie składniki na sos wymieszać.
    Sałatę lodową i roszponkę umyć, osuszyć.
    Sałatki ułożyć w naczyniu.
    Rozłożyć pokrojone ogórki i rzodkiewki.
    Na wierzch poukładać pokrojone jajka, żółtkiem do góry.
    Polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.



    INSPIRACJA: kulinarneprzeboje.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować