To moja ulubiona sałatka. W jej składzie znajdziemy różne gatunki serów,sałat i owoce Do tego pyszny dressing:) Można podać ją do pieczonego mięsa, świetnie pasuje do polędwiczek. Albo jeśc samą:)
Dla 1 osoby
Składniki:
1 gruszka;
garść różnych sałat (lodowa, roszponka, rukola, dębolistna);
kilka sztuk winogrona ciemnego i zielonego;
łyżka orzechów włoskich;
3 gatunki sera (cheddar, Dorblu, kozi) w sumie 100g;
do ozdoby użyłam kiełków z buraka.
Dressing:
5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy;
sok z cytryny do smaku (dosłownie parę kropli);
5 łyżek oleju z pestek dyni lub oliwy z oliwek;
pieprz.
Sałatka z gruszką i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałaty układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w ósemkę i rozkładamy na sałacie. Winogrono przekrawamy na pól, wyciągamy pestki i układamy między kawałkami gruszki. Sery kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1x1cm. Orzechy gotujemy 3 minuty, odsączamy i posypujemy sałatkę. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę.
Komentarze