Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę

4.46 (171 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis dostałam od Babci, która robi tą sałatkę od dawna, a że nam bardzo posmakowała to chciałam sie podzielić przepisem i z Wami :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg kapusty czerwonej
    1/2 kg cebuli

    ZALEWA:
    1l wody
    1 łyzka soli
    4 łyżki cukru
    1/2 szklanki octu 10 %
    ziele angielskie, liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Sałatka z czerwonej kapusty do słoików na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować. Cebulę obrać i pokroić.
  • 2. Wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka i zagotować. Gorącą zalewą zalać kapustę z cebulą, wymieszać i to wszystko przełożyć do większego garnka, żeby podgotować, ale nie tak, żeby sie rozgotowała (ma być prawie że ugotowana).
  • 3. Podgotowaną kapustę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.

Porady

Jak wrzucimy kapustę do podgotowania, należy uważać, żeby jej nie przegotować, trzeba dobrze pilnować i próbować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować