Sałatka z buraczków z aronią w rumie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Aronia w rumie i dressing z likierem z aronii sprawiają, że zwykłe buraczki nabierają zupełnie nowego smaku.

  • 10 min

Składniki:

  • buraczki - 2 szt.
    aronia w rumie - 2 łyżki
    cebula czerwona - 1 szt.
    natka pietruszki posiekana - 1 łyżka

    SOS DO SAŁATKI:
    olej z pestek winogron - 2 łyżki
    ocet balsamiczny - 1 łyżka
    likier z aronii - 1 łyżka
    miód płynny - 1 łyżeczka
    cynamon - 1 szczypta
    sól morska – do smak
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Buraczki

Sałatka z buraczków z aronią w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 190 ºC. Buraczki umyj, osusz, i nieobrane, każdy osobno zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku, aż będą miękkie(możesz to sprawdzić widelcem). Gdy buraczki przestygną zdejmij z nich skórkę i pokrój na jednocentymetrowe krążki, a te na osiem części.
  • 2. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, dodaj buraczki i odstaw na około 30 minut, aby przeszły smakiem sosu.
  • 3. Po tym czasie dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, aronie, wymieszaj i rozłóż na talerzach. Jeśli to potrzebne, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki.

Porady

*czas pieczenia buraczków w piekarniku uzależniony jest od ich wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować