Sałatka z bobu z szynką parmeńską i bagietką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożony lub świeży bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 12-15 minut,odcedzić przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Miks sałat wsypać do miski. Papryki wydrążyć z nasion pokroić na paseczki,umytego pomidora na ćwiartki,połączyć w misce z sałatą wsypać gotowany bób,lekko przemieszać.Ułożyć na półmisku razem z szynką parmeńską zawiniętą w małe ruloniki.
2.Przygotować dressing: Do małego pojemniczka z nakrętką wlać olej lniany dodać miód sok z wyciśniętej cytryny,musztardę oraz sól i pieprz do smaku,zakręcić pojemnik i wstrząsnąć parę razy do wymieszania składników. Bagietkę pszenną pociąć na kromeczki,smarować z jednej strony masłem utartym ze zmiażdżonym czosnkiem.Grillować na złocisty kolor w piekarniku. Sałatę z bobem ułożyć na talerzach polać przygotowanym dressingiem podawać z czosnkową bagietką .
Komentarze