Sałatka z bobu z szynką parmeńską i bagietką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kuszący aromat,apetyczny wygląd,niebanalny smak,danie fit które zawiera mało kalorii,warzywa i lekki sos to najlepsze danie na wiosnę i lato!

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag bobu
    80 g szynki parmeńskiej
    2 pomidory wiśniowe
    1/2 papryki żółtej
    1/2 papryki czerwonej
    1 opakowanie miksu sałat
    1 bagietka pszenna
    50 g masła
    4 ząbki czosnku

    Dressing:
    3 łyżki oleju lnianego
    1 łyżeczka musztardy łagodnej
    1/2 łyżeczki miodu
    1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Sałatki Szynki Przekąski

Sałatka z bobu z szynką parmeńską i bagietką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony lub świeży bób wrzucić na osolony wrzątek i gotować 12-15 minut,odcedzić przelać zimną wodą i obrać ze skórek. Miks sałat wsypać do miski. Papryki wydrążyć z nasion pokroić na paseczki,umytego pomidora na ćwiartki,połączyć w misce z sałatą wsypać gotowany bób,lekko przemieszać.Ułożyć na półmisku razem z szynką parmeńską zawiniętą w małe ruloniki.
  • 2. Przygotować dressing: Do małego pojemniczka z nakrętką wlać olej lniany dodać miód sok z wyciśniętej cytryny,musztardę oraz sól i pieprz do smaku,zakręcić pojemnik i wstrząsnąć parę razy do wymieszania składników. Bagietkę pszenną pociąć na kromeczki,smarować z jednej strony masłem utartym ze zmiażdżonym czosnkiem.Grillować na złocisty kolor w piekarniku. Sałatę z bobem ułożyć na talerzach polać przygotowanym dressingiem podawać z czosnkową bagietką .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować