MAKARON Z PESTO Z BOBU I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Genialne danie, które zaskakuje smakiem...
Sama byłam zaskoczona, że tak proste danie może być aż tak dobre!
Uwierzcie mi, w ogóle nie czuć w nim bobu i jestem pewna, że danie to smakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pesto:
    ok. 400 g bobu
    1-2 ząbki czosnku
    15 listków bazylii
    50 g orzechów nerkowca
    50 g sera parmezan
    7-8 łyżek oleju rzepakowego
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki cukru

    Danie:
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g szynki parmeńskiej
    pesto z bobu → składniki powyżej
    100 ml śmietany 30%
    100 ml wody
    sól, pieprz
    pęczek natki pietruszki
    garść orzechów nerkowca
    makaron tagliatelle pełnoziarnisty
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pesto:
    Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
    Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu.
    Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
    Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Orzechy Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować