Genialne danie, które zaskakuje smakiem...
Sama byłam zaskoczona, że tak proste danie może być aż tak dobre!
Uwierzcie mi, w ogóle nie czuć w nim bobu i jestem pewna, że danie to smakowałoby nawet osobom, które bobu nie lubią.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pesto:
ok. 400 g bobu
1-2 ząbki czosnku
15 listków bazylii
50 g orzechów nerkowca
50 g sera parmezan
7-8 łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Danie:
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g szynki parmeńskiej
pesto z bobu → składniki powyżej
100 ml śmietany 30%
100 ml wody
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
garść orzechów nerkowca
makaron tagliatelle pełnoziarnisty
2 łyżki oleju
Makaron z pesto z bobu i szynką parmeńską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pesto:
Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
2.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i podsmażamy do zeszklenia. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Smażymy około 2 min. i dodajemy całe pesto z bobu. Podlewamy wodą, aby uzyskać konsystencję sosu. Na końcu dodajemy śmietankę i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.
3.Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według instrukcji na opakowaniu.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Odcedzamy makaron i wykładamy na talerz. Polewamy sosem, a wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki i orzechami.
Komentarze