Sałatka surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy kruszymy
i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy
na ok. 5 minut. Następnie
odcedzamy i odstawiamy,
aby ostygł.
2.Paluszki krabowe rozmrażamy
i osuszamy na papierowym
ręczniku kuchennym. Kroimy
w niewielkie kawałki.
3.Ogórka myjemy, obieramy
ze skórki i kroimy w niewielką
kostkę.
4.Koperek myjemy, dokładnie
osuszamy i drobno siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy
na sicie.
5.Makaron ryżowy przekładamy
do salaterki. Dodajemy
paluszki krabowe, kukurydzę,
ogórka oraz koperek i starannie
mieszamy. Następnie dodajemy
jogurt naturalny, doprawiamy
do smaku i jeszcze
raz mieszamy.
Porady
● Surimi będą smaczniejsze, jeżeli przed rozmrożeniem skropimy je sokiem z cytryny.
Komentarze