Sałatka surimi

5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Mam 25 lat. Jestem zwykle dość zajęta, bo pracuję i studiuję. Moja rodzina bardzo lubi owoce morza, więc robimy je na różne sposoby.

  • 35 min

Składniki:

  • ● op. makaronu ryżowego nitki
    ● op. mrożonych paluszków krabowych surimi (ok. 20 sztuk)
    ● puszka kukurydzy
    ● ogórek
    ● pęczek koperku
    ● 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
    ● sól lub przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Paluszki

Sałatka surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka surimi 1. Makaron ryżowy kruszymy
    i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy
    na ok. 5 minut. Następnie
    odcedzamy i odstawiamy,
    aby ostygł.
  • 2. Paluszki krabowe rozmrażamy
    i osuszamy na papierowym
    ręczniku kuchennym. Kroimy
    w niewielkie kawałki.
  • 3. Ogórka myjemy, obieramy
    ze skórki i kroimy w niewielką
    kostkę.
  • 4. Koperek myjemy, dokładnie
    osuszamy i drobno siekamy.
    Kukurydzę osączamy z zalewy
    na sicie.
  • 5. Makaron ryżowy przekładamy
    do salaterki. Dodajemy
    paluszki krabowe, kukurydzę,
    ogórka oraz koperek i starannie
    mieszamy. Następnie dodajemy
    jogurt naturalny, doprawiamy
    do smaku i jeszcze
    raz mieszamy.

Porady

● Surimi będą smaczniejsze, jeżeli przed rozmrożeniem skropimy je sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Surimi (paluszki krabowe)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować