Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Śledź i burak to genialny duet! Sałatka sprawdzi się znakomicie na imprezie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Śledź w oleju - 2 plastry
    Burak - 2szt średnie
    Ogórek kiszony - 2szt
    Jajko - 2szt
    Majonez - 2 płaskie łyżki
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki myjemy, suszymy. Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 70 minut. Sprawdzamy czy są miękkie, jeśli nie, dopiekamy jeszcze 10 minut.
    Po ostudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę.
    Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
    Jajka, ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki z majonezem. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z solą należy uważać, bo śledzie są już wystarczająco słone).

    Sałatkę podajemy po schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować